Jubileum 40 jaar Abuna Gori, 25 jaar Moeder Gods Mariakerk

Eind augustus wordt het 40 jaar geleden dat Abuna Gori is beëdigd tot priester van Mor Yohanun, de eerste Syrisch-Orthodoxe kerk van Europa.

Behalve het jubileum van Abuna Gori, viert de Moeder Gods Mariakerk ook een jubileum; het is 25 jaar geleden dat deze kerk is ingezegend door weilen Mor Julius Cicek, destijds aartsbisschop van de Syrisch Orthodoxe kerk voor “bisdom Europa”.

Beide gebeurtenissen gaan we gepast vieren.

Het is onze bedoeling om eind augustus een besloten receptie te organiseren voor Abuna Gori’s jubileum, welke ook Live wordt uitgezonden op onze kanalen You-tube en Facebook.

Daarnaast willen we een groot feest geven voor alle leden van onze kerk. Natuurlijk zijn er al goede ideeën voor deze gelegenheden, maar omdat het jubileum van ons allen is, staan wij open voor ideeën die u wellicht mocht hebben. U kunt een bestuurslid aanspreken met uw idee, of deze in onderstaand formulier aan ons doorgeven.

Kinderdienst Palmpasen en de meivakantie

Shlomo abohe, beste ouders,

Aanstaande zondag is het Palmpasen (Ushahno, Hosanna). Vanwege de huidige coronamaatregelen willen we Palmpasen (Ushahno) met de kinderen vieren op zaterdag 24 april om 19:00 uur in de Mariakerk. Alle kinderen en kindergezinnen zijn van harte welkom op deze avond om deze ceremonie samen met ons te vieren. Voor verdere details en het programma verwijzen wij naar de onderstaande tekst en afbeelding over Ushahno.

Daarnaast hebben de kinderen twee weken meivakantie, we beginnen na de meivakantie weer op zaterdag 15 mei. Aanstaande zaterdag is het dus de laatste madrashto dag voor de vakantie.
    Wij wensen iedereen een gezegend Palmpasen toe en alvast fijne Paasdagen gewenst!

Shlome,

Malfone & Commissie

Ushahno, Hosanna, Palmpasen

Op Palmpasen vieren wij de intocht van Jezus in Jeruzalem op een veulen. Langs de weg stonden mensen die Jezus jubelend verwelkomden. De mensen spreidden hun mantels voor Hem op de weg en wuifden hem juichend toe met palmtakken waarbij ze zongen: Hosanna voor de Zoon van David! Gezegend is Hij, Die komt in den Naam des Heeren!
    Ushahno labre d-David! Brich detho bashme d-Moryo!

Aanstaande zondag is het Palmpasen (Ushahno, Hosanna). Vanwege de huidige coronamaatregelen willen we Palmpasen (Ushahno) met de kinderen vieren op zaterdag 24 april om 19:00 uur in de Mariakerk. Alle kinderen en kindergezinnen zijn van harte welkom op deze avond om deze ceremonie samen met ons te vieren. De kinderdienst zal ongeveer een uur duren, tot 20:00 uur.

Tijdens de kinderdienst zal een Daura (Processie) gehouden worden met de kinderen. Het zou mooi zijn als de kinderen netjes gekleed komen en hun kaarsen bij zich hebben als ze met de Daura mee gaan lopen. Daarna zal abuna Yuhanon BarSaliba lezen uit het Evangelie en zal hij later in zijn preek iets vertellen over het feest van Ushahno. Vervolgens zal zuyoho du Slibo (verheffing van het Kruis) plaatsvinden en zullen er qole (hymnen) gezongen worden door de kinderen over Ushahno.
    Verder willen we geld inzamelen voor een goed doel. Dit jaar hebben we gekozen om uw gift te doneren aan de madrashto de Yoldath Aloho in Qabre Hewore in Syrië. De kinderdienst van Ushahno wordt live gestreamd op Facebook en YouTube en is live te volgen door iedereen.

De kindergezinnen worden nadrukkelijk verzocht om zondagochtend 25 april niet naar de kerk te komen voor ‘Edo d-Ushahno, om zodoende ruimte te maken voor anderen. De zondagochtenddienst is ook live thuis digitaal te volgen via de bovengenoemde kanalen.
    Wij wensen iedereen alvast een gezegende Palmpasen toe en laten wij ook met de kinderen zingen: Gezegend is Hij, Die komt in den Naam des Heeren!

Hido d'Ushahno programma

Zomerschool in het Klooster – Madrashto Qaytoyto

Bericht van Sehidna Mor Polycarpus Augin Aydin:

Zoals elke jaar hebben wij ook dit jaar onze zomerschool (madrashto du qayto) in het klooster. De duur is in totaal 6 weeken, verdeeld over drie ronden van elk twee weken. De eerste ronde begint op 11 juli en de laatste eindigt op 20 augustus.

Een aanvraagformulier kunt u vinden op de website van het klooster www.morephrem.com. Iedereen die zich wil registreren, moet het formulier downloaden en volledig invullen en aan zijn eigen priester geven om het te laten bevestigen. Het formulier moet vervolgens naar het klooster worden gestuurd, hetzij per e-mail naar klooster@morephrem.com of per post naar Mor Ephrem Klooster, Glanerbrugstraat 33, 7585 PK Glane.

Het klooster kijkt ernaar uit om, zoals elk jaar, les te kunnen geven aan onze studenten.

Met zegen en groeten

Mor Polycarpus Augin Aydin, Aartsbisschop van de Syrisch-Orthodoxe Kerk in Nederland

On-Line Lezingen – Het Huwelijk

De eerste lezingenreeks van Abuna Yuhanes gaat over het Heilige Sacrament van het Huwelijk. Deze lezingen zijn te volgen via onze sociale media kanalen Facebook en YouTube.

De eerste lezing zal plaatsvinden op donderdag 8 april. De volgende lezing is op donderdag 15 april en op donderdag 22 april sluit Abuna zijn lezingenreeks af. De lezingen zijn te volgen vanaf 19:00 uur.

Het belooft een inspiratie te zijn voor eenieder die binnenkort gaat trouwen, een verrijking voor koppels die al getrouwd zijn en een aanmoediging voor diegenen die het pad naar het huwelijk nog moeten bewandelen.

Mis ze niet en zegt het voort.